David Dušek: Udělali jsme důležitý krok k záchraně hokeje na Praze 5

David Dušek: Udělali jsme důležitý krok k záchraně hokeje na Praze 5

12.9.2022

Má hokej na Pětce budoucnost? Po čtvrtku 8. září, tedy po jednání pražského zastupitelstva, můžeme konstatovat, že stále ještě má.

Proč němělo hokej či krasobruslení v naší městské části budoucnost?

Zimní stadion Nikolajka byl ve své nezastřešené formě otevřen v roce 1961. Je tedy nejstarším zimákem v Praze. Do roku 1991 fungoval pod křídly ČSTV. Působila zde řada klubů, např. Krasobruslařský klub Stadion Praha nebo HC Slavoj Zbraslav, následně přejmenovaný na HC Smíchov 1913. Šatnami Nikolajky zkrátka prošly tisíce dětí, amatérů, ale třeba i seniorů. Bruslilo tu mnoho  generací.

Nefér hra

Po více než sto letech se však Nikolajka zavírá. Proč? Pro odpověď se musíme vrátit do roku 1991, kdy disposiční práva ke stadionu získala TJ Háje – Jižní město. Tato tělovýchovná jednota svěřená práva převedla na nově založenou NIKO – Praha a.s., která se od roku 1992 tváří jako majitel zimního stadionu i přilehlých pozemků. Skutečným majitelem se však stala až v roce 2010, tedy až v momentu, kdy stát na TJ Háje – Jižní město převedl i majetková práva. TJ tehdy obratem prodala stadion společnosti NIKO – Praha za velmi nízkou cenu. Totiž za cenu ve výši daně z převodu nemovitosti, tedy cca 2,1 milionu korun. Z obchodního rejstříku vyplývá zajímavá skutečnost, že osoby podepisující kupní smlouvu za TJ Háje – Jižní město i NIKO – Praha mají spolu velmi blízké vztahy, někdy jsou to dokonce tytéž osoby na obou stranách obchodní dohody.

V květnu 2022 mi pan Železný, předseda představenstva NIKO, přišel oznámit, že nebude na Nikolajce již připravovat led. Přes několik pokusů ze strany mé i dalších kolegů nedošlo na straně majitele ZS Nikolajka ke změně rozhodnutí. Nabízeli jsme i pronájem alespoň na sezonu, kdy bychom instalovali prozatímní ledovou plochu s chladícím agregátem mimo stávajícím strojovnu. Bohužel tato varianta nebyla ani projednána. 

Pomohl hokejista

Nezbylo mi tedy nic jiného než začít hledat náhradní řešení. Byl jsem se podívat na jednu z variant řešení ve Zlíně. Krásná ledová plocha ve stanu a k tomu sociálky v buňkách. Sice provizorium ale na úrovni. Cena 36 milionů korun. Tedy částka, na kterou by v krátkém čase nemohla městská část dosáhnout. 

Světlo na konci tunelu však rozsvítil pan Slavomír Pavlíček, spolumajitel firmy na počítačové hry, nadšený amatérský hokejista a filantrop. Přišel za mnou na radnici s žádostí o pomoc s nalezením pozemků vhodných na výstavbu zimního stadionu. Využili jsme této shody šťastných náhod a začali jednat o možném řešení. Přes řadu slepých uliček jsme dospěli až k řešení, které jsme zahrnuli do společného Memoranda. V něm se obě strany zavázaly jednat ve shodě směrem k nalezení řešení jak pro výstavbu provizorní haly, tak i haly trvale umožňující ledové sporty.

Magistrát ve hře

Vybrané pozemky však bohužel nepatří městské části Praha 5 a ani je nemáme ve správě. Obrátili jsme se proto na hlavní město Praha a přes trošku pomalejší rozjezd jsme se nakonec dostali až ke kýženému výsledku. 

Zastupitelstvo hlavního města Praha na svém posledním předvolebním zasedání přijalo Usnesení, ve kterém pověřuje radního Jana Chabra zajištěním kroků vedoucích k poskytnutí vhodných pozemků pro výstavbu prozatímní haly. Je to sice jen další krok na cestě k řešení této situace, ale je to jeden z kroků nejsložitějších. 

Děkuji všem, kteří se na tomto dílčím úspěchu podíleli, zvláště rodičům malých hokejistek, hokejistů i krasobruslařek. Bez jejich nasazení a bez jejich petice by se situace řešila jen velmi těžko. Není ještě zdaleka vyhráno, ale světlo na konci tunelu stále, a dnes o něco zářivěji, svítí.

 

autor: David Dušek, radní pro sport a kandidát na Starostu Prahy 5

 

1. fotka = David Dušek i zimního stadionu ve stanu ve Zlíně

2. fotka = David Dušek při rozhovoru s Českou televizí